Ovocný želé dort s vanilkovým krémem

Napsal zuzana (») 31. 10. 2011 v kategorii Rok s Apetitem, přečteno: 6372×
img-7695.jpg

Recept z čísla 8/2011 - krok za krokem. Můj první dort a byl výborný!

KORPUS
3 vejce
1 vanilkový cukr
80g krupicového cukru
kůra z půlky citronu
100 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřícího prášku
50 g oleje

Žloutky a vanilkový cukr ušleháme do světlé pěny. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh. Obě hmoty spojíme. Přidáme kůru a prosátou mouku s kypřícím práškem. Nakonec vmícháme olej.Těsto pečeme při 160 °C asi 40 minut.

KRÉM
250ml mléka
1 vanilkový pudink
40g cukru
100 g  másla
1 vanilkový cukr

Z mléka, cukru a sáčku uvaříme pudink. Mícháme ho do vychladnutí, bude to hodně tuhé. Vychladlý vyšleháme. Změklé máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem. Pak obě hmoty šlehačem spojíme. Musí mít stejnou pokojovou teplotu!

OVOCE V ŽELÉ
300 g ovoce (jedno balení mraženého postačí)
malinový džem
1 dortové želé
50g mandlových plátků

Korpus rozřízneme a naplníme krémem, asi 3 lžíce krému si ponecháme na namazání okolo. Na povrchu korpus  potřme tenkou vrstvou džemu (já použila rybízový, malinový mi přišel moc sladký ke všemu tomu sladkému). Džemem jsem také potřela spodní korpus než jsem na něj dala krém - na řezu je pak barevná vrstva hezky vidět. Doporučuje se kolem dortu udělat manžetu z pečícího papíru, aby želé nestékalo, ale můj dort měl kónický tvar, takže manžeta nedržela. Udělala jsem si nejdřív ohrádku z jahod a do té jsem nasypala zbylé ovoce (čerstvé jahody a mražené borůvky - bylo znát, které ovoce je čerstvé a které mražené, nicméně mražené ovoce dort nijak neshodí) a zalívala želé. Nejdříve jsem potírala ovoce silikonovým štetcem a dbala, aby se mi ucpaly díry v ohrádce, pak už jsem želé lila dovnitř. Vrstva želé nemusí být vysoká jako vrstva ovoce, ale všechno ovoce by rosolem mělo být potřeno, aby neoschlo. Když vše v chladu ztuhne, potřeme kraje dortu zbylým krémem a nalepíme na něj mandlové plátky (nejsou nutné, ale vypadá to super!).

Piškot i krém byly vynikající a jednoduché. Já upekla dvakrát korpus a krém jsem dělala v 1,5 násobném množství. Původní recept je tak pro 8 osob a do menší dortové formy.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
estráda z IP 82.144.159.*** | 22.7.2024 18:10
Pro plno lidí je určitě přirozené že si prostě vezmou věci z  www.okay.cz/collections/kombinovane-lednice lednice a jdou vařit co je jenom napadne. My na tom tak finančně dobře ještě nejsme a vlastně řešíme tak nějak každou korunu. Každý se jednou dostane do lepší a horší situace, tak to prostě je a bude, to víme všichni.
zuzana | 10.3.2013 19:46
Určitě zalévejte mražené!! Želé pak udrží v ovoci šťávu, která by rozmražením vytekla smile
Malvína z IP 178.248.252.*** | 9.3.2013 18:07
Jo! Tenhle dort slaví úspěch pokaždé ;)
Dneska ho dělám po čtvrté a také jsem se rozhodla ho udělat z dvojitého korpusu, jinak je to taková placička tenoučká.
Jen přemýšlím, jak s tím mraženým ovocem.. když úplně rozmrzne, tak je hnusné.. co by se stalo, kdybych ho zalila želém ještě trochu zmrzlé a tím pádem držící tvar?
M


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel tři a třináct