Recept z čísla 8/2011 - krok za krokem. Můj první dort a byl výborný!
KORPUS
3 vejce
1 vanilkový cukr
80g krupicového cukru
kůra z půlky citronu
100 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřícího prášku
50 g oleje
Žloutky a vanilkový cukr ušleháme do světlé pěny. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh. Obě hmoty spojíme. Přidáme kůru a prosátou mouku s kypřícím práškem. Nakonec vmícháme olej.Těsto pečeme při 160 °C asi 40 minut.
KRÉM
250ml mléka
1 vanilkový pudink
40g cukru
100 g másla
1 vanilkový cukr
Z mléka, cukru a sáčku uvaříme pudink. Mícháme ho do vychladnutí, bude to hodně tuhé. Vychladlý vyšleháme. Změklé máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem. Pak obě hmoty šlehačem spojíme. Musí mít stejnou pokojovou teplotu!
OVOCE V ŽELÉ
300 g ovoce (jedno balení mraženého postačí)
malinový džem
1 dortové želé
50g mandlových plátků
Korpus rozřízneme a naplníme krémem, asi 3 lžíce krému si ponecháme na namazání okolo. Na povrchu korpus potřme tenkou vrstvou džemu (já použila rybízový, malinový mi přišel moc sladký ke všemu tomu sladkému). Džemem jsem také potřela spodní korpus než jsem na něj dala krém - na řezu je pak barevná vrstva hezky vidět. Doporučuje se kolem dortu udělat manžetu z pečícího papíru, aby želé nestékalo, ale můj dort měl kónický tvar, takže manžeta nedržela. Udělala jsem si nejdřív ohrádku z jahod a do té jsem nasypala zbylé ovoce (čerstvé jahody a mražené borůvky - bylo znát, které ovoce je čerstvé a které mražené, nicméně mražené ovoce dort nijak neshodí) a zalívala želé. Nejdříve jsem potírala ovoce silikonovým štetcem a dbala, aby se mi ucpaly díry v ohrádce, pak už jsem želé lila dovnitř. Vrstva želé nemusí být vysoká jako vrstva ovoce, ale všechno ovoce by rosolem mělo být potřeno, aby neoschlo. Když vše v chladu ztuhne, potřeme kraje dortu zbylým krémem a nalepíme na něj mandlové plátky (nejsou nutné, ale vypadá to super!).
Piškot i krém byly vynikající a jednoduché. Já upekla dvakrát korpus a krém jsem dělala v 1,5 násobném množství. Původní recept je tak pro 8 osob a do menší dortové formy.