Vždycky dumám nad tím, jestli opravdu všechny recepty v časopisu jsou vyzkoušené redakcí. Pořád mi nesedí množství receptů do termínu jednoho měsíce, kdy ještě redaktorky brázdí republiku za reportážemi, fotí, shánějí suroviny, nádobí a ještě o tom všem píšou.
Vzhledem k tomu, že jedno vydání Apetitu čítá kolem 50 receptů a my jsme tříčlenná domácnost s jedním dítětem do tří let, prostě bysme to nesnědli. Stanovila jsem si proto tato "redukční" pravidla a vynechám následující typy receptů:
- sladkosti (muž je nejí, pro dítě nejsou vhodné a já sama svatební dort nebo čokoládovou bombu prostě nesním - ani nechci sníst )
- recepty šéfkuchařů (na zdobení vykrajovanými borůvkami nemám chuť a v běžném rodinném provozu bych to nezvládla)
- recepty čtenářů, hokejistů a hereček atd. (sama mám svých "domácích" receptů dostatek)
- recepty z testovaných kuchařek (něco vyřadit musím a tyto jsou snad už prověřené a okomentované dostatečně)
- recepty typu "kupované gnochi se sýrem nebo tortilly s plechovkou fazolí" (netřeba zkoušet ani komentovat)
- recepty z Biokoutku - myslím, že bio se dá vařit i z hovězího, kuřecího atd., ty věčné obměny špaldy a pohanky mě už nudí
- možná také vyřadím i recepty z Promo a PR článků (Tesco, Tefal atd.)
- zavazuji se však uvařit i jídla, která bych si nikdy nedala, nemají mojí důvěru, či je dokonce nejím - chci přece změnit svůj vařící stereotyp
- vařit budu aktuální vydání, protože nejlépe kopírují dostupnost surovin, v létě nemám chuť na kapra s bramborovým salátem a v zimě nechci vařit z umělohmotných jahod
Veškeré výjimky z pravidel jsou možné
Startuji sice v nové kuchyni s dobrými spotřebiči, nicméně ne dokonale vybavené pomůckami, nástroji a nádobami. Takže vám pak také zrekapituluji, co jsem musela pořídit a co obětovat. Zatím se nebojím, že nebudu mít čas vařit (už takhle vařím každý den), ale spíš že to nebudu stíhat zapisovat, a možná i jíst. Třeba budu muset přibrat nějaké spolubojovníky, takže máte-li zájem vařit se mnou, hlašte se!