Majonéza

Napsal zuzana (») 27. 9. 2010 v kategorii Další vaření, přečteno: 3772×
p1070948.jpg

Vykašlete se na "helmansky"!

Domácí vajíčka, spící dítě a nuda v pošmourném počasí mě přiměly vyzkoušet výrobu domácí majonézy. Použila jsem tento recept http://www.apetitonline.cz/recepty/5390-domaci-majoneza.html. Postup se v textu a ve videoreceptu liší, věřila jsem raději videu (přecejen, úspěšný výsledek ve videu nepředpokládá úspěšný výsledek psaného textu).

Připravovala jsem jen z jednoho menšího žloutku a olej přilévala, dokud nebylo hotovo. Bohužel jsem se nějak zasekla na tom olivovém, takže výsledkem je velmi silná olivová chuť. Do tatarky by se tato majonéza asi nehodila, ale jako dresink k salátu bude vynikající (já ji použiji na celerový salát).

Majonéza po 4 minutách přilévání a šlehání

P1070945

Po 9 minutách nijak příšerného šlehání (dokonce si můžete i odpočinout! smile) majonéza nestéká z metly a je hotová.

P1070946

Stačí dochutit citronem, solí a případně pepřem a hořčicí. Já bych možná dala přednost klasickému octu, přecejen jsme zde zvyklejší na ostřejší chuť majonéz. Ale to už je na vás. Příprava domácí majonézy je rychlá a snadná, víte, co jíte, a dochucovat můžete na milion způsobů.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Anetka z IP 2a00:1028:83ca:*** | 29.10.2015 12:28
Na domácí majonézu to chce kvalitní sortiment zboží, jako misky, metličky a další, co nože? www.dommo.cz/Kuchynske-noze-289/
Karfigolka z IP 194.228.11.*** | 20.8.2014 09:20
Majonézu máme doma moc rádi. Dělám jí hodně, dokonce i na oslavy, kde potřebuji míchat v opravdu velkém hrnci a krájet s ostrými noži www.wellmall.cz/Kuchyne/priprava-jidel/kuchynske-noze/ Sady-nozu/6437-BANQUET-3dilna-sada-keramickych-nozu-LINAZA-II
Kristýna z IP 194.228.11.*** | 31.7.2014 15:15
Pro přípravu je ideální disponovat i tím správným nádobím. Doplňky do kuchyně obvykle nakupuji online a to v www.fandora.cz/
Lucie z IP 84.16.103.*** | 31.1.2011 21:04
Při použití čerstvých domácích vajec se salmonelozy neobávám. Navíc kyselé přísady (ocet, citr. šťáva) ji prý spolehlivě zneškodní... Hezký den!
zuzana | 30.1.2011 21:45
Děkuji za inspiraci smile Použití celého vejce nedoporučuji, zatímco konzumace žloutku je víceméně bezpečná - není-li zkažený - bílek by neměl být syrový nikdy, ani v míchaných vejcích, ve volském oku či v polévce smile
Lucie z IP 84.16.103.*** | 29.1.2011 23:19
Zkuste majonezu umixovat tyčovým mixerem, je to za pár vteřin a bez práce. Taky doporučuji použití celého vejce. Majonéza je pak lehčí a není třeba řešit problém, co s bílkem.
Konkrétně je poměr 200 ml oleje (klasický řepkový, ale možno experimentovat s jinými oleji), 1 vejce, 2 lžičky hořtice, sůl, pepř. Dát do úzké vysoké nádoby. Mixovat na pomalou rychlost. Následně přidávám citr. šťávu, na jemno utřený česnek a na malé kostičky nakrájenou steril. okurku (vznikne tatarka). Lze smíchat s kvalitním bílým jogurtem, bude pak ještě lehčí a dietnější.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel čtyři a devět