To všechno jsem ve čtvrtek uvařila na jeden zátah
Došlo pečivo a já už neměla chuť na chleba z domácí pekárny (nemá kůrku kolem dokola jako normální chleba) a tak jsem hledala u Kláry z kopce, zda nááhodou nenajdu nějaký chleba ne z kvásku, ale z droždí, a našla jsem - Chléb konzumní (recept zde: http://conovehonakopci.cz/?p=1047). (kvásek se mi totiž teprve rodil...)
Povedl se parádně, i když byl trochu rozlezlý, bylo by asi vhodnější péct ho ve formě na biskupský chlebíček než v pekáči a také doporučuji podložit pečícím papírem.
Z kousku těsta jsem zkusila také dva dalamánky, byly trošku hutnější, ale také výborné. Já je miluju s máslem a trochou sardelové pasty.
Rychlá variace na téma "zdravá pomazánka":
2 hrsti žluté nebo červené čočky (nenamáčí se předem), 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky sušených zelených bylinek vaříme společně do změknutí. Slijeme, přidáme 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1 utřený česnek, sůl a případně chilli. Umixujeme do hladka. Pomazánka připomíná hummus z cizrny, je ale mnohem vláčnější a ne tak hutná. Ochucování se samozřejmě měze nekladou a je vhodná i pro odpůrce luštěnin neb při dobrém ochucení se luštěnina téměř nepozná (Marti, Ájo... ). A výborná na domácím chlebu ozdobená doma vypěstovanou řeřichou, milé hospodyňky!
Nouzová polévka
Do vařící vody jsem k mrkvi, petrželi a česneku přihodila pokrájený zbytek krůtího masa, sůl, pepř a větvičku petrželky. Když bylo maso téměř uvařené, přidala jsem dvě lžíce dětské krupičky a dvě lžíce ovesných vloček. Povařenou zeleninu jsem dala psovi a přihodila mražený hrášek s baby karotkou. Na talíři zdobím čerstvou pažitkou, neboť mé okno v kuchyni již obrůstá bylinami! Pro zvýšení výživové hodnoty lze těsně před vypnutím plamene v polévce rozkvedlat jedno vejce