V receptu je hovězí svíčková, my měli zrovna rostbíf.
Nakonec teda nebyl tak krásně uvnitř růžový jako na fotkách v časopisu, a vůbec - doma vyfocené maso prostě furt vypadá jen jako vařené maso, ne tak šťavnatě a lákavě jako od profesionálů. To vidím jako svoji největší slabinu. Většinou uvařím, takže i fotím, večer, u umělého světla a není to ono.
Oceňuji nápad naložit maso do igelitového pytlíku (sojovka, olej ocet a česnek), maso je marinádou krásně obalené a nic pak nemusíte mýt od mastnoty.
U pečených mas je nejdůležitější dávat maso do důkladně rozpálené trouby a pořádně opečené na pánvi. Vyplatí se na to opravdu kvalitní pánev, které se rozpaluje dlouho, než má správnou teplotu - nebojte se toho, třeba i tři minuty. Pak vlijete lžíci oleje a maso opékáte na prudkém plameni dokud není úplně zatažené a opečené ze všech stran (i z boků). Hned vkládáte na pekáč a do trouby. Zpočátku pečte cca na 200°C, aby se maso dozatáhlo, ale potom stáhněte a můžete péct při i při 140°C třeba 6 hodin. Oceníte dokonalou chuť pomalu pečeného masa.
Nejlepší přílohy? Opečené brambory, zelenina a houby pečené s masem, bagety máčená ve výpeku, hořčice, kaparová omáčka....