Jazyk (listopad)

Napsal zuzana (») 21. 1. 2011 v kategorii Rok s Apetitem, přečteno: 3113×
p1090297_2.jpg

 Konečně jsem se odhodlala uvařit jazyk.

Připravovala jsem ho podle receptu šéfkuchaře Josefa Rychtera vařením s kořenovou zeleninou, rajčaty, bylinkami a bílým vínem. Vývar byl prostě skvostný, pro jemnější masa úplně dokonalý. Zelenina se pak dá rozmixovat s vývarem do omáčky. 

Ale k jazyku. Vždycky jsem si myslela, že bude nechutný ten pocit, že jím JAZYK. Horší však byl pocit, že mám uvařit něco, co v syrovém stavu velmi silně připomíná jistý mužský orgán. A nejen to, ale kolem visí různé tkáně, o kterých se jen domýšlím, co mohou být zač (a to mám znalosti z anatomie), a kořen jazyka je porostlý takovou kožnatou srstí. No, toto jsem překonala, naštěstí není nutné nic okrajovat ani se příliš dotýkat, jazyk se celý háže rovnou do vařícího vývaru.

P1090301

A pak se tři hodiny vaří. Já jsem pořád čekala, že ta kůže, co se z jazyka sloupává, začne sama odpadávat (jak se říká v receptu), takže jsem ho vařila asi 4 hodiny, až už jsem na to neměla nervy. A to byla asi ta chyba. Zatímco hovězímu hrudí dlouhé vaření nevadí - naopak, jazyk jsem zřejmě rozvařila. Oloupat šel dobře, stačilo ho jen vyndat na vzduch a nechat chvilku oschnout a opravdu to odpadávalo. A proč chyba: na můj vkus bylo maso moc mazlavé, měkké a ještě takové plné chuti, řekla bych máslové, jako telecí, prostě - nechutnalo mi a nesnědla jsem to. Naopak dítě si pomlaskávalo, nemaje zatím předsudků ani z orgánů ani z chutí. Manžel přišel domů až ve chvíli, kdy nechutnosti byly v psím žaludku a masíčko úhledně pokrájené ve vývaru, takže také neměl námitek smile

Kdo překoná předsudky nebo žádné nemá, užije si levné, ale jemné, beztučné maso. A pozor, jazyk je sval, takže možný i pro ty, kdo si oškliví vnitřnosti (i když srdce je taky sval a zároveň vnitřnost... smile)

P1090316

Hodnocení:
že jsem neocenila chuť masa, nebyla chyba receptu, ten byl vynikající
6 kafíček ze šesti
smilesmilesmilesmilesmilesmile 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Karel z IP 194.228.11.*** | 20.8.2014 09:22
Jazyk jsem nikdy nevařila, je mi to odporné. Je pravda, že někdo to normálně jí, takže na to jistě potřebuje kvalitní nože www.wellmall.cz/Kuchyne/priprava-jidel/kuchynske-noze/ Sady-nozu/6437-BANQUET-3dilna-sada-keramickych-nozu-LINAZA-II , ale já si raději udělám vepřový řízeček smile


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel tři a dvanáct