Džuveč (říjen)

Napsal zuzana (») 29. 9. 2010 v kategorii Rok s Apetitem, přečteno: 3984×
p1070957.jpg

Balkánské chutě do deštivého dne.

Jídlo náročné na krájení a krájení a krájení, když ale všechnu tu zeleninu a maso úspěšně nakrájíte (na úvodní fotce vidíte množství uvedené v receptu), pak už se jen válíte a nakukujete do trouby, kdy už tu úžasnou vůni budete moci ochutnat.

My jsme bohužel nesehnali jehněčí a fazolky a protože zelenina už byla nakoupená, šlo se vařit. Určitě by to s jehněčím bylo mnohem lepší, ale i tak jsem byla překvapená. Takováto jídla si vaříme rádi, ale nikdy bych do něj nedala kedlubnu ani zelí, ani tolik cibule a rajčat, takže protentokrát jsem opravdu uvařila JINAK.

P1070960

Psychicky jsem ale nevydržela použití neochuceného masa, takže jsem ho aspoň trochu osolila, opepřila, opaprikovala a dala lžíci provensálského koření (čubricu ani adžiku v našem okresním městě neměli smile). To myslím hodně pomohlo chuti, podle mě do tolika zeleniny jen sůl a hrst petržele nestačí. Vařila jsem z poloviční dávky a i tak to bylo pro pět osob. Určitě použijte méně vývaru (podle mě se ani nevyplatí na to vývar vyrábět, protože zelenina sama pustí hodně šťávy a na poloviční dávku by bohatě stačilo 100 ml). Místo loupání čtvrtkila rajčat jsem použila plechovku drcených a myslím, že by to nikdo nepoznal. Muž však poznamenal, že je to babicovina smile. Dala jsem také dvojnásobné množství rýže. Přecejen mi na 4 porce celkem 50 g připadalo málo.

Hodinu jsem pekla na uvedených 180 stupňů, ale to se vývar ani nezačal vařit, takže jsem dopékala na 220. Takže buď pečte zpočátku prudce než se to prohřeje anebo dejte do trouby na noc a pečte pomalu - tím se ještě lépe promísí chutě a vůně, maso bude vláčné a zelenina upečená, tato jídla pomalé pečení milují.

Popis receptu měl podle mě být více podrobný (např. kolik soli - já dala na poloviční množství asi dvě lžičky a bylo to skoro málo), když už se tam rozepisují s vrstvením rajčat, což je podle mě zbytečné, při servírování je z toho stejně jedna směs.

P1070965

Druhý den po odležení byl džuveč ještě lepší, takže doporučuji klidně navařit dopředu smile.

Je-li trouba roztopená a venku liják, proč do ní nehodit ještě pár jablečných buchet k odpolední kávě smile.

P1070968

Hodnocení:
Jednoznačné plus za chuť i "JINAK".
5 kafíček ze šesti
smilesmilesmilesmilesmile

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel dvě a dvě