Konečně jsem měla náladu znovu sepsat všechny recepty na cukroví, které mi jedním stiskem klávesy dítko vymazalo, takže jsem byla tak naštvaná, že jsem na to vůbec neměla znovu chuť.
Ano, ukládám si text průběžně při psaní, jí se ale podařilo mi celý text nejen označit a vymazat, ale tuto změnu i uložit, a blog samozřejmě ukládá jen poslední verzi
Sice jsem kvůli "projektu" nechtěla péct podle babiččiných receptů, ale nevzala jsem to zas tak dogmaticky.
Vybrala jsem si druhy, které jsou mému srdci blízké či sympatické.
MASARYKOVO CUKROVÍ
Absolutní vítěz mezi cukrovím, ač jsem ho nikdy nepekla ani nejedla. Úžasně křehké a úžasně prosté.
Ingredience:
200 g vlašských ořechů nasekaných nahrubo
200 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
200 g změklého másla
1 lžička kakaa
1 žloutek
vanilkový moučkový cukr na obalení
Vlašské ořechy na hodinu namočíme do studené vody a poté usušíme utěrkou. Mouku prosejeme s cukrem, přidáme ořechy, na kousky nakrájené máslo, kakao, žloutek a vypracujeme hladké těsto. Z něj vyválíme dva válečky o šířce asi 2 cm a každý zvlášť zabalíme do alobalu a uložíme přes noc do lednice.
Ztuhlé těsto nakrájíme na plátky (asi 40 z každého) a rozložíme je s rozestupy na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180°C asi 12 minut. Vlažná kolečka obalujeme ve vanilkovém cukru.
VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Z Apetitu, ale skoro jako od babičky.
Ingredience:
325 g hladké mouky
275 g másla
200 g vlašských ořechů
90 g moučkového cukru
1 vejce a jeden žlouteky
vanilkový moučkový cukr na obalení
Změklé máslo, nastrouhané nebo umleté ořechy smícháme s ostatními ingrediencemi a uhněteme těsto, které dáme alespoň na 3 hodiny (i přes noc) uležet do chladu zabalené ve folii.
Ze studeného těsta vyvalujeme malé rohlíčky, dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při °C tak, aby nehoře byly jen světlé a zespoda růžové. Příliš opečené by byly hořké.
Ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém vanilkovém cukru.
TATRANSKÉ ŘEZY
Ty jsem si zamilovala. Žádné složité vyvalování nebo vykrajování, přesto výborná chuť. Akorát potřebují být uzavřené ve vzduchotěsné krabici a na vzduchu rychle okorají a nejsou tak vláčné. Recept z Apetitu 12/2006.
Ingredience na těsto:
150 g hladké mouky
150 g másla
4 žloutky
1/2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
Ingredience na krustičku:
4 bílky
180 g moučkového cukru
180 g (vlašských) ořechů
Nejprve vypracujeme hladké těsto a dáme ho ve folii do lednice alespoň hodinu chladit. Menší plech vyložíme pečícím papírem a rozválené těsto na něj rozložíme.
Z bílků vyšleháme sníh a do něj vmícháme cukr a ořechy. Touto hmotou potřeme placku těsta a pečeme na 150 °C asi 20 minut. Upečená krustička nahoře při doteku křupe.
Po upečení rozkrájejte na plechu na malé kousky (čtverečky, tyčinky, kosodélníky...)a nechte vychladnout.
LINECKÉ
Recept ze Sandtnerky. Výsledek nebyl úplně 100%, protože jako všude, i zde jsem použila polovinu mouky celozrnnou a lineckému cukroví to vyloženě neprospělo. Aristokratické těsto si žádá aristokratickou bílou mouku . To samé bylo i s mnou použitou šípkovou marmeládou. Některé klasické chutě a kombinace prostě nesnesou experimenty. A těsto bylo moc sladké, což je ale o Sandtnerce známo.
Ingredience:
250 g hladké mouky
130 g cukru (může být méně)
vanilka
citronová kůra
amonium (prášek do pečiva)
130 g másla
1 vejce
Suché suroviny smícháme, pak přidáme změklé nasekané máslo a vejce a vypracujeme těsto, které uložíme ve studenu. Těsto poté vyválíme na 1/2 cm silný plát (nebojte se té tloušťky, tenké cukroví se pak vysušuje a praská), z kterého vykrajujeme různé tvary. Polovinu tvarů uděláme s "okýnkem".
Vykrájené cukroví dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme zvolna do bleděrůžova.
Vychladlé cukroví mažeme rybízovou zavařeninou a slepujeme vždy jedno plné a jedno s okýnkem.
KOULE RAFAELLO
Tenhle recept je smíchaný ze dvou receptů, takže jsem ho dělala od oka. Hodně povedený blížící se originálu.
Ingredience:
mletý kokos
oplatky bez náplně (jako lázeňské oplatky, ale bez příchutě, použijete-li oplatky s náplní, výsledek bude moc sladký)
loupané mandle
salko
Kokos a rozdrobené oplatky v poměru 1:1 či dle libosti spojíme salkem do tvárné hmoty. Celé mandle v této hmotě obalujeme a tvoříme kuličky, které pak celé ještě obalíme v dalším mletém kokosu.
Lze obměnit mandli za lískový ořech nebo kousek čokolády.