Avgolemono (duben)

Napsal zuzana (») 5. 4. 2011 v kategorii Rok s Apetitem, přečteno: 3039×
p1090874.jpg

Z jarních polévek jsem vybrala Polévku s citronem a vejci, neboli Egg&Lemon neboli avgolemono.

Ingredience (2 porce):
0,5 l kuřecího vývaru
1 mrkev
4 lžíce kulatozrnné rýže nebo těstovinové rýže
2 lžíce citronové šťávy
1 žloutek
čerstvá petrželka
sůl a pepř

 V hrnci přiveďte k varu vývar (já použila bio bujón kostku vegetariánskou, a je otázka, zda je opravdového kuřecího vývaru na tak jednoduchou polévku škoda, nebo ji naopak povýší na laskominu...), vsypte propláchnutou rýži a vařte do změknutí. Minutu před uvařením rýže vložte nahrubo nastrouhanou mrkev. 

Stáhněte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu. V hrnečku rozšlehejte žloutek se dvěma lžícemi vývaru a za neustálého míchání polévky vlijte do hrnce. Díky tomu, že se polévka již nevaří, neudělá žloutek sražené obláčky, ale krásný krémový nádech. Dochuťte solí, pepřem a petrželí.

Poznámka k dávkování: v originálním receptu jsou dvě lžíce rýže na 4 porce, to se mi zdálo dost málo, vzhledem k tomu, že v polévce nic jiného není. Máte-li kvalitní vývar a polévku jako předkrm, nemusíte ji nabušit vložkami, záleží na vás. Čím víc rýže, tím také násobíte chuť rýžového vývaru a potlačujete kuřecí chuť. Použila jsem také mnohem více citronu než je v receptu, což je ovšem opět na vaší preferenci.

Hodnocení:
Rychlé, snadné, něco nového, výrazně jinak bych upravila dávkování ingrediencí
5 kafíček ze šesti
smilesmilesmilesmilesmile

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel deset a šest