
Z jarních polévek jsem vybrala Polévku s citronem a vejci, neboli Egg&Lemon neboli avgolemono.
Ingredience (2 porce):
0,5 l kuřecího vývaru
1 mrkev
4 lžíce kulatozrnné rýže nebo těstovinové rýže
2 lžíce citronové šťávy
1 žloutek
čerstvá petrželka
sůl a pepř
V hrnci přiveďte k varu vývar (já použila bio bujón kostku vegetariánskou, a je otázka, zda je opravdového kuřecího vývaru na tak jednoduchou polévku škoda, nebo ji naopak povýší na laskominu...), vsypte propláchnutou rýži a vařte do změknutí. Minutu před uvařením rýže vložte nahrubo nastrouhanou mrkev.
Stáhněte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu. V hrnečku rozšlehejte žloutek se dvěma lžícemi vývaru a za neustálého míchání polévky vlijte do hrnce. Díky tomu, že se polévka již nevaří, neudělá žloutek sražené obláčky, ale krásný krémový nádech. Dochuťte solí, pepřem a petrželí.
Poznámka k dávkování: v originálním receptu jsou dvě lžíce rýže na 4 porce, to se mi zdálo dost málo, vzhledem k tomu, že v polévce nic jiného není. Máte-li kvalitní vývar a polévku jako předkrm, nemusíte ji nabušit vložkami, záleží na vás. Čím víc rýže, tím také násobíte chuť rýžového vývaru a potlačujete kuřecí chuť. Použila jsem také mnohem více citronu než je v receptu, což je ovšem opět na vaší preferenci.
Hodnocení:
Rychlé, snadné, něco nového, výrazně jinak bych upravila dávkování ingrediencí
5 kafíček ze šesti