Tak se tak stane, že je chuť něco uvařit, zužitkovat nějaké zbytky, ale některých ingrediencí se naopak nedostává...
Něco ze zelí jako zelňačka už bylo minule, tak mě napadl závin, ale neměla jsem tuk do těsta a při obhlídce zásob jsem našla reklamní balení nějakého prostředku do kynutých těst, co byl přibalen u časopisu. Po prostudování jsem na něm objevila recept na kynuté těsto z oleje a již zmíněného urychlovače kynutí. No, když už to bylo doma, proč to nevyzkoušet...
Na těsto potřebujete: 300 g mouky (dala jsem půl na půl hladké a polohrubé), 150 ml vody, 40 ml oleje, 1/2 lžičky soli, 1 vejce a 25 g cukru, pečete-li sladké těsto a zmíněného "pomocníka na kynuté těsto expres".
Na náplň: 1 balení červeného kysaného zelí, 1 cibule, lžíce kmínu, 200 g moravského uzeného, sůl.
Stačí vyhníst těsto a hned můžete pracovat na koláči, pizze nebo buchtách. Na náplň osmažte na troše oleje cibuli téměř do zlatova, přihoďte na dvě minuty na kostičky pokrájené uzené a na závěr prohřejte i scezené zelí. Dochuťte kmínem a solí. Rozválejte těsto na pomoučněném vále na asi 0,4 cm tlustý plát. Rozprostřete na něj zelnou nádivku a zaviňte do závinu. Přeneste ho plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem Pečte prvních 5 minut na 200 °C, poté na 180°C dozlatova.
S těstem se pracuje dobře, pro začátečníka je ideální. Výsledek bohužel však není jako babiččina klasika, chuť je asi jako mezi kupovaným a domácím. Samozřejmě je to dáno i použitím oleje a vody místo másla a mléka. Nicméně na chalupové pečení, kdy člověk třeba nemá ideální ingredience, chce mít rychle uděláno a jít se opalovat, a hlavně, když je těsto jen doplněk buď hory rajčat, sýra a šunky nebo čerstvé sklizně ovoce a dobré drobenky, je to pořád mnohem lepší než mražená pizza či umělohmotný koláč ze sámošky nadopovaný všemi těmi protikazícími se látkami. V tomto Pomocníkovi jsou totiž jen zdravotně nezávadná "éčka" (soda bikarbona apod.).