Sušenkománie

Napsal zuzana (») 19. 10. 2011 v kategorii Další vaření, přečteno: 3233×
p1110321.jpg

Po druhém porodu jedu na sušenkách, proč tedy jíst průmyslové uniformní výrobky, pustila jsem se do experimentování doma!

LINECKÁ KOLEČKA

Zmizela dřív, než jsem je vyfotila, recept mám z časopisu Albert, prý přímo od legendárního cukráře pana Myšáka.

Ingredience:
420 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
280g másla
4 žloutky
kůra z 1 citronu

P1110323

Já pekla z poloviční dávky, bylo to asi na 10 a 10 koleček (spodek a vršek). Se surovin uhněteme hladké těsto, které dáme ztuhnout do lednice na hodinu, ale i přes noc. Z těsta vyválíme silnější plát, z kterého vykrajujeme třeba skleničkou kolečka, do poloviny z nich uděláme tvořítkem díru (srdíčko, hvězdička...), můžeme ale vykrajovat i drobné tvary typiské pro Vánoce. Pečeme do lehkého zrůžovění při 160°C. Nebojíme se tloušťky těsta ani slabého vypečení, linecké nemá rádo přesušení. Vychladlá kolečka slepujeme rybízovou nebo jinou kyselejší marmeládou.
Výborné, vláčné, akorát sladké. Recept využiju na Vánoce.

PLNĚNÉ COOKIES

Samostatnou kapitolou v sušenkovém odvětví jsou americké cookies s nespočtem chutí a variací, od jednoduchých třísložkových těst (mouka, tuk, cukr), po vytříbenější s použitím melasového cukru, ovesných vloček, cornflakes atd.

Jako první jsem vyzkoušela tento jednoduchý recept:

Ingredience:
3/4 hrnku změklého másla (85g)
1/2 hrnku cukru (80g)
1 vejce
1,75 hrnku polohrubé mouky (240g)
rybízová marmeláda 

P1110308

Ze surovin dobře uhněteme těsto, z kterého tvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a prstem do nich uděláme důlky, které plníme marmeládou. Dáme péct na 190°C asi 10 minut. Z tohoto množství je asi 20 kuliček.
P1110304
Těsto je dost sladké, proto použijte kyselejší marmeládu nebo uberte cukr. Doporučuji kuličky pět minut zapéct a pak teprve dát marmeládu, jinak se dost vypeče a je z ní takové to pečené želé. Nebo plňte až po upečení, záleží na vaší chuti. První den jsou křupavé, druhý den v krabičce zvláčněly. 

SUŠENKOVÉ COOKIES

Opět jsem vybrala dle jednoduchosti ingrediencí, které máte vždycky doma. Základní těsto jsem obohatila o sekané lískové ořechy a výsledek byl dokonalý, křupavé ořechové sušenky.

Ingredience:
1/2 hrnku másla (115g)
1 hrnek cukru (220g - tak tohle jsem DOST ponížila - na 85g a je to akorát!)
1 vejce
1/2 čaj. lžičky kypřícího prášku 
1,75 hrnku polohrubé mouky (220g)

P1110309  

Z těsta tvoříme kuličky velikosti vlašského ořech, které na plechu zmáčkneme vidličkou pro efekt vroubkování. Toto těsto by sneslo i vykrajování, ale bez hrubě sekaných ořechů. Přidejte, na co máte chuť - kokos, sekanou čokoládu, ořechy...
Pečeme 12 minut do světle růžova při 190°C. Asi 40 ks. 

Recepty jsou na hrnky i gramy, protože jsem čerpala z US stránek, které jsou v hrnkách. Velikostí hrnku si určujete množství výsledného těsta, já měla menší kávový (150 ml?) a převažovala jsem to pro vás na gramy. Výhodné, když se vám nechce vážit, ale změklé máslo se do hrnku cpe blbě a 1,75 hrnku je také dost "od oka", já mám prostě radši přesné gramy smile. Na cookies jsem vždy použila máslo, ale určitě by šla použít i Hera apod. Připravíte se však o máslovou chuť a přírosní surovinu. Používám hnědý cukr, v jednoduchosti dalších ingrediencí opět vynikne jeho medová chuť a sušenky získají tmavší odstín.
V sušenkománii budu pokračovat! smile

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel devět a deset