Nejlehčí dezert všech dob - jak přípravou, tak složením. A bez lepku.
Ingredience:
4 vejce
100 g moučkového cukru
2 lžičky pravého kakaa
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce čerstvě namleté kávy
1 lžička (vanilkového) cukru
Žloutky s moučkovým cukrem a kakaem utřeme (ušleháme) do pěny - bude hustá, pevná a světlá. Bílky, které necháme spolu s mísou a metličkou vychladit v lednici, ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Obě hmoty opatrně spojíme (už jsem je ale spojovala i ručním šlehačem a nic špatného se nestalo, jen to bylo dokonale promíchané , ale kdo chce dodržovat postup šetrného zacházení se sněhem, smíchá jemně lžící). Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme potřeli máslem.
Vložíme do trouby rozpálené na 200°C a pečeme bez otevírání a propichování a zvědavosti 5 minut. Kdo má v dvířkách trouby okénko, může šmírovat okénkem a těsto vytáhne maximálně ve chvíli, kdy okraje začínají projevovat známky dosti velkého upečení. Ostatní budou důvěřovat své zkušené troubě a vytáhnou plech po pěti minutách. Těsto i s papírem stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Během pečení se těsto hodně nafoukne a po vyndání z trouby splaskne, to je normální a chyba není na vaší straně .
Mezitím si ušleháme šlehačku oslazenou dle osobní chuti. Vychladlý plát těsta opatrně oddělíme od papíru (někdy může být trochu přilepené a zhoršovalo by nám to rolování). Potřeme ho po celé ploše šlehačkou a posypeme umletou kávou (příchuť lze do šlehačky samozřejmě i zamíchat, ale jednou se mi šlehačka po přidání kávy srazila, takže z pověrčivosti už nevmíchávám, ale posypávám až na šlehačku). Poté zabalíme po delší straně do rolády.
Necháme alespoň hodinu uležet v chladu, ale lze připravit i den předem.
Výborné na tomto receptu je, že snese mnoho variant. Např.: světlé těsto + pařížská šlehačka, světlé těsto + šlehačka s jahodami, tmavé těsto + šlehačka s kokosem, tmavé těsto + šlehačka s nastrouhanou čokoládou...
Recept je z Apetitu 5/2010.
Hodnocení:
Snadné, efektní, vždy oblíbené, lehké do žaludku, variabilní.
6 kafíček ze šesti jednoznačně!
P.S. Slibuji, že příště už určitě vyfotím i výsledek, nejen přípravné práce