Roláda se šlehačkou

Napsal zuzana (») 5. 12. 2010 v kategorii Další vaření, přečteno: 9380×
rolada-z-rucniku.jpg

Nejlehčí dezert všech dob - jak přípravou, tak složením. A bez lepku.

Ingredience:

4 vejce
100 g moučkového cukru
2 lžičky pravého kakaa

250 ml smetany ke šlehání 
1 lžíce čerstvě namleté kávy
1 lžička (vanilkového) cukru

Žloutky s moučkovým cukrem a kakaem utřeme (ušleháme) do pěny - bude hustá, pevná a světlá. Bílky, které necháme spolu s mísou a metličkou vychladit v lednici, ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Obě hmoty opatrně spojíme (už jsem je ale spojovala i ručním šlehačem a nic špatného se nestalo, jen to bylo dokonale promíchané smile, ale kdo chce dodržovat postup šetrného zacházení se sněhem, smíchá jemně lžící). Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme potřeli máslem.

P1080653 sníh

Vložíme do trouby rozpálené na 200°C a pečeme bez otevírání a propichování a zvědavosti 5 minut. Kdo má v dvířkách trouby okénko, může šmírovat okénkem a těsto vytáhne maximálně ve chvíli, kdy okraje začínají projevovat známky dosti velkého upečení. Ostatní budou důvěřovat své zkušené troubě a vytáhnou plech po pěti minutách. Těsto i s papírem stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Během pečení se těsto hodně nafoukne a po vyndání z trouby splaskne, to je normální a chyba není na vaší straně smile.

Mezitím si ušleháme šlehačku oslazenou dle osobní chuti. Vychladlý plát těsta opatrně oddělíme od papíru (někdy může být trochu přilepené a zhoršovalo by nám to rolování). Potřeme ho po celé ploše šlehačkou a posypeme umletou kávou (příchuť lze do šlehačky samozřejmě i zamíchat, ale jednou se mi šlehačka po přidání kávy srazila, takže z pověrčivosti už nevmíchávám, ale posypávám až na šlehačku). Poté zabalíme po delší straně do rolády.

Necháme alespoň hodinu uležet v chladu, ale lze připravit i den předem.

Výborné na tomto receptu je, že snese mnoho variant. Např.: světlé těsto + pařížská šlehačka, světlé těsto + šlehačka s jahodami, tmavé těsto + šlehačka s kokosem, tmavé těsto + šlehačka s nastrouhanou čokoládou...

Recept je z Apetitu 5/2010.

Hodnocení:
Snadné, efektní, vždy oblíbené, lehké do žaludku, variabilní.
6 kafíček ze šesti jednoznačně!
smilesmilesmilesmilesmilesmile

P.S. Slibuji, že příště už určitě vyfotím i výsledek, nejen přípravné práce smile

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel čtyři a nula