Rychlý recept plný jater a masa pro ty, kteří již nechtějí konzumovat namleté kůže s unifikovanou chutí prodávané v obchodech.
Recept je hodně variabilní, můžete paštiku připravit jen z jater nebo půl na půl s masem, zkoušet různá koření a přísady, např. brusinky, pistáciové ořechy, celý zelený pepř.... Hotovo za 30 minut!
Suroviny:
2 jarní cibulky
3 lžíce olivového oleje nebo kachního sádla (dle obliby)
200 g kachních nebo kuřecích jater
50 g kachního nebo králičího masa (nemusí být)
1/4 lžičky koření pěti vůní nebo paštikového koření
5 snítek tymiánu
5 snítek oregana
250 ml smetany ke šlehání
100 g másla
2 lžíce brandy, koňaku apod. (nemusí být)
sůl. příp. čerstvě mletý pepř
Na oleji nebo tuku zpěníme cibulku a vložíme opékat očištěná játra a maso, přidáme koření pěti vůní, tymián a lístky ze 2 snítek oregana. Když jsou játra a maso opečené (ne vysušená), přendáme je do mixeru, přidáme brandy, sůl, pepř, změklé máslo a část smetany a rozmixujeme. Během mixování přidáváme smetanu tak, abychom získali jemnou pastovitou konzistenci (nemusíme ji spotřebovat celou), příp. dosolíme. Nakonec vmícháme zvolenou "příchuť" a zbytek oregana.
Paštiku přendáme do sklenice nebo mističek a zalijeme kachním sádlem nebo rozpuštěným máslem - tím ji zakonzervujeme a déle vydrží. Chceme-li ji hned konzumovat, není to nutné.
Připravovala jsem paštiku již i z vepřových jater, tam bych ale určitě doporučila smíchat s masem, vepřová játra jsou už dost hutná a chuť je pak příliš silná.
Tento recept mám původně také z Apetitu, ale on dovoluje tak velkou kreativitu, že je to vlastně jedno .
Nicméně je to určitě
6 kafíček ze šesti