Skvělé jako příloha k pečeným masům nebo jako chuťovka na jednohubku či k čerstvému sýru. Jednoduchá příprava, efektní chuť.
Suroviny:
4 masité papriky (červené a žluté mají více cukru, čili více zkaramelizují)
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce octa nebo balsamika
1-2 lžíce čerstvých bylinek (oregáno, tymián, šalvěj, estragon, bazalka, majoránka...)
Papriky připravíme v troubě nebo na grilu. V troubě položíme na plech s pečícím papírem, na grilu grilujeme pod poklopem, vždy cca na 200°C. Pravidelně obracíme dokud na paprikách nebudou černé puchýře. Poté papriky vložíme do silnější folie (igelitová taška) a necháme vychladnout. Při další práci dáváme pozor, abychom šťávu z paprik, která se nashromáždila uvnitř zachytili a použili do zálivky. Dobře upečená a "zapařená" paprika jde snadno oloupat, pod slupkou je nahnědlá, voní pečením, popř. i ohněm a jde pouhou rukou trhat na podélné proužky. Oloupané a natrhané/nakrájené papriky naložíme do zálivky z oleje, octa paprikové šťávy a bylinek. Necháme před konzumací alespoň hodinu odležet, nebo skladujeme v lednici ve šroubovací sklenici, kde vydrží minimálně týden.