Kromě klasiky - vanilkové rohlíčky (viz recept z loňska), linecké (viz recept Sušenkománie) - jsem letos zkoušela recepty na pracny a oříškové pusinky.
Pracny - moje babička je vždycky pekla, i když mě připadalo, že v konkurenci rohlíčků a lineckého je nikdo moc nejí. Takže ani recept jsem si nikdy nevyžádala a když babi letos v létě umřela, zachtělo se mi dodržet tradice a pár pracen mít na vánočním stole. Zkoušela jsem dva recepty, jedny skořicové světlé a jedny kakaové. V obou jsou samozřejmě vlašské ořechy. Zatímco ty světlé byly chuťově dobré, ale jsou suché, křupavé, špatně šly z formiček a zasloužily by si slepení krémem, aby zvláčněly, ty kakaové jsou chutné i samy o sobě. Vyváženě ořechovo-kakaová chuť, sladké jsou na hraně, takže pokud je budete dále obalovat ve vanilkovém cukru nebo slepovat sladkým krémem, uberte trochu recept v základním receptu.
Kakaové pracny
Ingredience:
180g moučkového cukru
25g kakaa
280g másla
300g hladké mouky
60g polohrubé mouky
120g mletých vlašských ořechů
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto a dáme ho alespoň na hodinu do lednice. Pak kousky těsta vtlačujeme do formiček na pracny a pečeme při 200°C asi 8 minut. Po vychladnutí vyklopíme.
Doporučený pařížský krém (nezkoušela jsem ho, ale vypadá dobře): svaříme 1 kelímek smetany ke šlehání se 100g čokolády na vaření a necháme do druhého dne stát. Pak vyšleháme 1 máslo se 100g krupicového cukru a vešleháme ho do čokolády.
Nemám ráda sněhové pečivo, ale oříškové pusinky bylo první, co jsem vždy ochutnávala z cizích vánočních mís, u nás se žádné pusinky nedělají, bílky se vyhazovaly. Letos jsem se odhodlala s nedůvěrou vyzkoušet nějaký recept, přecejen mi bylo líto těch šesti žloutků, co mi zbyly. Hned první pokus vyšel úžasně.
Oříškové pusinky
Ingredience:
2 bílky
150g mletých oříšků (vlašské a lískové)
150g cukru krystal
1 lžíce hrubé mouky
celé lískové ořechy na dozdobení
Z bílků vyšleháme opravdu tuhý sníh. Do něj pak vmícháme oříšky, cukr a mouku. Ze vzniklé hmoty tvoříme lžičkou hromádky na pečíčí papír a na každou pusinku položíme loupaný lískový oříšek (půlka vlašského by asi šla také). Pečeme na 150°C asi 20 minut - do zrůžovění. Jednoduché, oříškové, výborné!