ahoj Zuzko, peču domácí chleba už několik let. zpočátku teda se stejnými úspěchy (či neúspěchy) jako Ty

. Nicméně v poslední době jsem našla výbornou vychytávku, se kterou se pečení stalo hračkou i bez pekárny. Docela bych Tě od ní (té pekárny, ne vychytávky

) totiž chtěla odradit. Chléb z pekárny je jako francouzské pečivo, nadýchané a bez kůrky, protože pekárna rozvádí teplo odspodu po okrajích a nahoře se kůrka nemá z čeho udělat. Pokud můžeš tak vytrvej a zůstaň u klasické trouby, která je k tomu k nezaplacení.
Já tedy zatím peču chléb stále z droždí nicméně na jeden "bochník" (peču v hranaté dóze na moskevský chléb) mi stačí třetina kostky. Mám sušený kvásek koupený momentálně ve zdravé výživě, který se chystám "rozjet" na další chléb v pořadí (ten poslední jsem upekla dnes). Vždy jsem těsto různě hnětla - všude se píše, jak moooc je to důležité

, nechala kynout a pak zase hnětla, ale výsledek byl zdrcující. Chuť relativně dobrá, ale málo vykynuto a chléb byl pokaždé jakoby "křesný" (nevím jak jinak to popsat).
Peču z vlastní různorodé směsi celozrnné mouky dle stavu domácích zásob, takže chuťově jde vždy o originál (nám doufám Ježíšek přinese mlýnek na obilí, takže mouka se stane čerstvou domácí, na což se moooc těším zase já).
Kdybys chtěla, napíšu Ti celý recept.
Ale teď ta finta.

Nechám si vzejít "kvásek" z droždí, všechny suroviny pouze smíchám v misce a okamžitě přendávám těsto do formy. kde pak jen nechám nakynout na objem tzv. "jednou tolik" a pak hned šup s ním do trouby cca na 220. Až se těsto na povrchu zatáhne, tak potřu vodou a ztlumím troubu na 200 a nechávám dopéct. Přesné časy nevím, protože to dělám jen tak od oka a zkouším chléb uvnitř klasicky špejlí (lepí/nelepí)...
Jinak držím palce a škoda, že Ahmedárna šla momentálně do kytek....

Míša