Bylinkové máslo a nivová pomazánka

Napsal zuzana (») 30. 6. 2011 v kategorii Další vaření, přečteno: 4479×
p1100461.jpg

Není nad domácí bez průmyslových nastavovačů objemu a vyháněčů chutí. A víte, co jíte a máte to čerstvé!

Bylinkové máslo

Vzhledem k tomu, že si toto máslo rádi mažeme ve vrstvě tlustší než je obvyklé, nedělám ho pouze z másla, ale přidávám buď margarín (když výjimečně doma nějaký mám) pro lepší roztíratelnost nebo tvaroh či pomazánkové máslo pro "naředění" máslově tučné chuti. Poměr je na vás, pokud mažete málo či využijete máslo třeba na steak, určitě ho udělejte jen z čerstvého másla. 

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, budeme-li přidávat další tuky, můžeme použít na rozmíchání a našlehání mixér, bylinky pak doporučuji vmixovat jen na 3 vteřiny nebo raději vidličkou, jinak je mixér úplně rozdrtí - pokud tedy nechcete mít zelené máslo nebo ho rychle spotřebujete. 

Bylinky (čerstvé!) přidáváme opět dle chuti, chybět nesmí pažitka, kopr, trocha utřeného česneku nebo jen šťáva z česneku, pokud nechcete mít moc silnou česnekovou chuť - budete-li máslo snídat a pak půjdete do práce, není to příliš vhodné smile, sůl a pár kapek citronové šťávy. To je absolutní základ, do kterého můžete přidat hladkolistou petržel, libeček, majoránku, špetku sladké papriky pro chuť i barvu a další bylinky, co se vám zrovna urodily...

K dostání jsou i kořenící směsi na bylinková másla, ale má pak cenu dělat se s domácím produktem, když do něj nasypu glutaman (v lepším případě jen 40 % objemu koření soli) a nějaké sušené byliny, co kde smetli ze stolu? Nehledě na to, že vše je namícháno podle úplně cizí chuti a ne podle té vaší?

Máslo dáme vychladit do malyých mističek nebo zabalíme do alobalu ve formě válečku, který pak můžete krájet na úhledná kolečka pro jednotlivé porce.

Pomazánka z nivy

Nejlepší kvalitu a výraznou chuť docílíte opět použitím pouze másla a kvalitního sýra s modrou plísní (niva bývá málo chuťově výrazná, použijte pouze plesnivý střed a tvarohovité okraje odřízněte, pokud není dobře uzrálá). Myslím ale, že neuškodí mírné nastavení pomazánkovým máslem či taveným sýrem. Pomazánku dobře ušleháme, ingredience musí být před zpracováním v pokojové teplotě.

Na chlebíčkách či jednohubkách zdobíme vlašským ořechem nebo hroznovým vínem.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel dvanáct a devět