Bratislavské rohlíčky

Napsal zuzana (») 27. 3. 2011 v kategorii Další vaření, přečteno: 3844×
p1090392.jpg

Recept na Křehké rohlíčky s ořechovou nádivkou I. od Sandtnerové.

Měla jsem chuť na něco sladkého, doma vyrobeného a tohle se tedy povedlo! Těsto je sice tuhé, aby šlo dobře vyvalovat, takže jsem blahořečila pekárnu, která mi uhnětla i vykynula. Ořechová náplň je skvostná, určitě doporučuji i na jiné použití, i na maso například. Náplň ani těsto nejsou vůbec sladké (jak se o Sandtnerce pořád říká, že má všechno sladké, tak mně se to zatím nestalo), počítejte však s notnou spotřebou másla. To je vždy nutnost a bez másla vařit asi neumí. Jenže pak je to taky tak dobré, že smile

Ingredience:
300 g mouky (dala jsem 1/3 hrubé a 2/3 hladké)
100 g másla
špetka soli
30 g cukru
citronová kůra
15 g droždí
2 žloutky nebo 1 vejce
1/16 mléka
Nádivka:
rozpustíme 150 g medu a 40 g másla, do toho zamícháme 100 g  mletých ořechů, skořici a citronovou kůru dle chuti a 30 g strouhanky

P1090393

Do vyhřáté mísy dáme mouku a rozsekané máslo, přidáme sůl, cukr, kůru, vzešlý kvásek a žloutky. Vypracujeme tuhé těsto, které dáme vykynout (asi 1 hodinu). Z těsta nakrájíme kousky a necháme je další půl hodiny vykynout. Z kousků pak vyválíme tenké oválky, potřeme nádovkou a stočíme na rohlíčky (já si nakrájela trojúhelníky a ty  stáčela od nejdelší strany). Rohlíčky rozložíme na plech a necháme 10 minut kynout, poté je potřeme žloutkem a pečeme nejdříve na 180 a po 5 minutách ztlumíme na 150°C.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedna a pět