Sečetla jsem zbytky v ledničce a k večeři mi z toho vyšla rychlá (maďarská) zelňačka. Dávkování dle oka a chuti :-)
Maďarská zelňačka je červená mletou paprikou, pikantní kysaným zelím a klobáskou, ta druhá, je naopak bílá, většinou připravovaná ze sterilovaného zelí a určitě se smetanou. My máme raději tu červenou, dá se do ní dát i uzené maso, popř. zbytky třeba pečeného vepřového nebo hovězího.
Ingredience (4 porce):
půl sáčku kysaného zelí, tedy 250 g nebo i více
4 brambory
cibule
1,5 ks dobré klobásy dle obliby
lžička mleté papriky sladké
lžička papriky pálivé
kmín
sůl
Vzhledem k tomu, že mám v polévce ráda klobásu i cibulku opečené a ne vařené, opékám cibuli na proužky a klobásu na půlkolečka na pánvi a mezitím vařím v osolené vodě s trochou kmínu brambory na kostičky. Jsou-li brambory téměř uvařené, přidám kysané zelí, mleté papriky a dle chuti přiliju nálev ze zelí. Minutu, dvě povařím a přimíchám cibuli s klobásou. Lze také zahustit jíškou, pokud někomu vadí vodová konzistence.