Přináším několik tipů, jak si začít vaření užívat a najít v něm nové obzory, i když nejste mistři.
Vyhoďte umělá ochucovadla (i ta, co se tváří jako přírodní - třeba kečup, Podravka...), která vám už někdo předem ochutil dle vlastního názoru minimálně solí, cukrem, octem, extrakty z všeho možného, nedejbože chuť „podpořil“ glutamáty
Čtěte pozorně etikety na potravinách, ne vždy se název výrobku shoduje s tím, z čeho je opravdu vyroben
Suroviny ve složení musí být seřazeny sestupně, tzn. že na prvním místě je vždy surovina, které je ve výrobku nejvíc. Zajímejte se však i o to, kolik čeho ve výrobku je. Základní suroviny tam totiž může být třeba jen 20 % a ostatních „vycpávacích“ a dochucujících složek po 5 %, čili výsledný produkt je místo jahodového výrobku v lepším případě podvod, v tom horším chemická laboratoř.
Pátrejte po čerstvých a lokálních surovinách. Živé nebo chlazené ryby ve velkých supermarketech nebo sádkách, maso od řezníka, králík a slepice od souseda na chalupě, husa z farmy ve vedlejší vsi, zelenina jakbysmet, čerstvé bylinky i zeleninu mívají Vietnamci. Bylinky můžete mít i doma na parapetu. Pěstitele, farmáře i biozemědělce najdete na internetu, mnozí své produkty rozvážejí. Nebo si udělejte sobotní výlet a podívejte se, kde vyrůstalo a co jedlo kuře, od kterého máte vajíčka, protože to pak jíte i vy.
Čím čerstvější surovinu koupíte, tím méně s ní budete muset dělat, tím méně budete muset pachuť nebo nechuť průmyslového produktu přebíjet ochucovadly.
Pořiďte si "nářadí", se kterým se vám bude dobře pracovat. Ostré nože, velké prkénko, mlýnek na pepř, velký pekáč s dobře přiléhajícím víkem, pánev z kvalitního teflonu, malý mixér, digitální váha.... to vše jsou věci, které vám usnadní práci a zpříjemní pobyt v kuchyni. Pak už nebudete vymýšlet jídla jen podle toho, na co máte chuť, ale jak využít ten skvělý římský hrnec, ve kterém se jídlo peče samo
To samé platí pro kuchyň. Udělejte z ní příjemné místo pro relaxaci vařením - hudba, dobré osvětlení pracovní plochy, květiny, bylinky za oknem, praktické uspořádání, držák na otevřenou kuchařku, útulně prostřený stůl a pohodlné židle, sklenka dobrého vína...
Vařte ve dvou nebo s přáteli! Není nad to, když se podělíte o provozní práci jako je krájení cibule nebo hnětení těsta, ale zároveň prokonzultujete závěrečné dochucení, poradíte si, kudy se kuchá ryba či jak hustá má být omáčka a sdílíte radost nad vykonaným dílem. Také od sebe navzájem pochytíte různé fígle a postupy.
Nebojte se nového a nebojte se "velkých" jídel. Většina receptů jako je svíčková, ztracená vejce, paštika, burgundské hovězí, pečená kachna, majonéza, marmeláda, knedlíky, bešamel atd. atd. jsou vlastně velmi jednoduché věci, jinak by to nemohly vařit ty miliony žen, maminek a babiček už po staletí. Upéct dobrý steak nebo rajčatové špagety je mnohdy daleko těžší než uvařit guláš