Rebarborovo-jahodový koláč

Napsal zuzana (») 3. 6. 2011 v kategorii Další vaření, přečteno: 5082×
p1100423.jpg

Poprvé jsem ochutnala rebarborový koláč, tak jsem se rozhodla, že se do této ingredience také pustím.

Těsto je klasické kynuté jako na borůvkový nebo meruňkový koláč a nesmí chybět drobenka. Na rebarboru a kupované jahody, které nejsou moc sladké, doporučuji těsto dost osladit, aby nebyl výsledek kyselý a nemuseli jste doslazovat následně.

Ingredience na jeden plech:
kvásek z droždí
200 g hladké mouky
100 g hrubé mouky
75 g cukru
70 g tuku (máslo nebo Hera)
165 ml mléka
1 vejce
citronová kůra
vanilka
špetka soli
4 kusy rebarbory
500 g jahod
Na drobenku: 50 g hrubé mouky, 40 g cukru, 40 g másla

Do mísy nasypeme mouky a uděláme do nich důlek. Do důlku vlijeme vzešlý kvásek a zamícháme s trochou mouky. Přidáme cukr, rozpuštěné máslo smíchané s mlékem tak, aby bylo vlažné, vejce a ostatní suroviny. Vypracujeme hladké nadýchané těsto, popř. použijeme jako já na tvrdou práci domácí pekárnu, ve které těsto kyne ve vhodné teplotě. Nemáme-li pekárnu, přikryjeme těsto čistou utěrkou a dáme do tepla hodinu kynout (mělo by zdvojnásobit objem).

Plech potřeme olejem a vykynuté těsto na něj vyklopíme. Rukou roztáhmene po celé ploše a poklademe pokrájenou rebarborou a jahodami. Navrch posypeme drobenkou.

P1100404

Necháme kynout dalších 10 minut a mezitím si rozpálíme troubu na 200°C. Při této teplotě pečeme 5 minut a pak stáhneme na 170°C. Pečeme asi 20 - 30 minut, ale záleží na typu trouby, propečenost raději testujeme uprostřed koláče.

Koláč podáváme se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou smile



Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel dvě a třináct