A můj první knedlík.
Nemám ráda rajskou. Ten odpor není zas tak velký, že bych ji snad na návštěvě či ve školní jídelně nesnědla, patří však mezi jídla, která mi nikdy nestála za to, abych se s nimi vařila. Nicméně v duchu VAŘENÍ JINAK, jsem se do ní pustila. Jak jinak, než podle Apetitu - zaujal mě základ z mrkve a byla jsem zvědavá, jak to dopadne.
Recept je z čísla 2/2007, na internetu Apetitu jsem ho ale nenašla.
Maso se uvaří v klasickém vývaru s kořenovou zeleninou, důležité je ponoření masa až do vroucí vody, aby se zatáhlo a chuť zůstala uvnitř (jde nám o dobré maso, ne o dobrý vývar).
Na základ omáčky osmahneme na 100 g másla nastrouhané 3 mrkve a cibuli, zaprášíme hladkou moukou a chvíli smažíme. Pak zalijeme trochou studeného vývaru z masa, aby se naředila jíška, přidáme rajčatovou passatu, plechovku loupaných rajčat a asi 4 rajčata oloupaná čerstvá. Samozřejmě máte-li k dispozici dostatek rajčat, můžete udělat základ jen z rajčat. Rozvaříme, rozmixujeme a dochutíme lžičkou koření do perníku nebo přímo strouhaným perníkem, lžíci cukru, popř. i citronem a dosolíme. Toto bohatě postačí na 4-5 porcí.
Knedlíky dělám jenom bramborové z prášku nebo houskové kupované - ta ostuda! Když už jsem se tedy smolila s rajskou a když tady byla na obědě tchýně (!), rozhodla jsem se pro domácí knedlík dle mé kolegyně, která se narodila pro barovou židli a ne pro kuchyňskou zástěru . Je prostě geniálně jednoduchý a dobrý!
Zdeničky knedlík (asi 12 plátků):
hrnek (0,3 l) polohrubé mouky
hrnek mléka
hrnek nakrájené housky (asi jedna houska)
1 vejce
1/2 balíčku instantního droždí (kdo chce, může si udělat normální kvásek)
asi půl lžičky soli
Vše kromě housky se rozmíchá s vlahým mlékem, pak se přidá houska a dá se kynout. Tři čtvrtlitrové hrnky se vymažou a vysypou hrubou moukou, naplní se do poloviny těstem a nechá se ještě dalších 10 minut kynout. Hrnky se vloží do mikrovlnky a na plný výkon se mikrovlní 6 minut. Komu nevadí hranaté knedlíky, může směs dát do formy na biskupský chlebíček (třeba silikonové), doba ohřevu zůstává stále stejná.
Když jsem propečenost během přípravy zkoušela špejlí, tak propíchnutý knedlík trochu klesl. Nechte tedy 6 minut, důvěřujte své mikrovlnce a nepropichujte . Krájejte nití nebo kráječem, nožem byste knedlíky zmačkali (viz foto ).
Hodnocení:
Omáčka dokonalá, mrkev vytáhla chuť pouhých rajčat na profesionální dílo
6 kafíček ze šesti